• Štampa i crkva  1960.-1990. - Dušan N. Petrović

U novinama se ovako pisalo u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. 

Crkva Božja je od svoga postojanja uvek imala iskušenja i patnji, a njeni članovi su bili progonjeni sve do naših dana. O Istoriji Hristove Crkve i njenoj sudbini možemo čitati u Delima Apostolskim, Istoriji hrišćanske crkve, a sada smo i sami svedoci njenog života i njenog obstojavanja. Čitava plejada mučenika, ispovednika i svetih kroz dve hiljade godina svedoče i potvrđuju reči Njenog Osnivača Gospoda Isusa Hrista da će svi njegovi sledbenici biti gonjeni, i da će ih mnogi mrzeti zbog Njegovog imena.

To je osetio i naš srbski narod kroz svoju istoriju a naročito u mnogo hvaljenom dvadesetom veku. U drugoj polovini toga veka pedesetih godina, počela je borba protiv Boga i Crkve, čiji smo i mi svedoci. To je bilo vreme kada se sve zagadilo i zamutilo, a vera i duhovne vrednosti bačene pod noge, u blato novoga sistema i novog društvenog poretka. Hrišćanske moralne vrednosti su ismejane, iskrivljene i služile su za izrugljivanje.

Stvaralo se društvo koje se ne dvosmisleno opredelilo za život bez Boga. To je u stvari bio period otvorenog materijalizma i ateizma koji će se završiti totalitarizmom, inače u najnečovečanskijem i najkrvavijem veku u ljudskoj istoriji.

U tome društvu u kome je mesto Boga postavljena priroda, umesto vere i Otkrivenja nametnuta ideologija materijalizma, umesto potvrđivanja stvaralačke ličnosti i njene vrednosti, došlo se do vlasti masa koje uništavaju ličnost i stvaralačku inicijativu, umesto ljubavi ozakonila se klasna borba i mržnja. U nekim komunističkim zemljama govorilo se o „svetoj mržnji“. Umesto Bogočoveka stavio se čovek, koji je na kraju krajeva postao diktator - čovek - bog bez Boga. Tako je u stvari počelo ubijanje duša. Diktator i njegovi saradnici, militantni ateisti svojim spisima i delima, svojim kvazi moralom ubijali su generacije koje su pristizale. Duhovno - moralno uništenje najdrastičnije će se odraziti kroz široku slobodu u kojoj će se praktikovati droga, pornografija, prostitucija i na kraju kriza autoriteta.

Ovakvi oblici duha i morala koji su počeli da se praktikuju u novom „progresivnom“ društvu imali su u stvari svoje poreklo u luciferskoj pobuni protiv Duha Svetoga ili protiv Božanstva. Protiv Crkve.
 

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Štampa i crkva 1960.-1990. - Dušan N. Petrović

  • Šifra: 8434
  • Težina sa pakovanjem: 800.00 gr
  • Dimenzije (V x Š x D): 28.00 x 20.00 x 2.00 cm
  • Raspoloživost: Na stanju
  • 1.500,00 Din.

  • Približna cena u Euro: 12,00 €
    Približna cena u US Dollar: $ 12,46