• Veliki kanon Svetoga Andreja Kritskog (na srpskom)

Knjiga je štampana na srpskom jeziku.

Izdavač: Kalenić

Godina izdavanja: 1984.

Tiraž: 1500

Strana: 85

Dimenzije: 210x297 mm

NAPOMENA: Књига је фототипски примерак. Квалитет копија може варирати од примерка до примерка. 

Tokom prva četiri dana Velikog i Časnog posta na povečerju čita se veliki pokajni kanon Svetog Andreja Kritskog. Sveti Andrej, episkop Kritski, beše rođen nem i do sedme godine nije govorio. Kada su ga roditelji odneli u hram i tamo pričestili on je progovorio. U četrnaestoj godini otišao je u manastir Svetog Save Osvećenog i pokazao se izvrsnim monahom. Učestvovao je na šestom Vaseljenskom saboru. Napisao je dosta poučnih knjiga, pesama, kanona.. od kojih mu je ovaj koji čitamo u vreme Velikog posta daleko najpoznatiji. Njegov biograf kaže: „Gledajući mu lice, slušajući medotočne reči, svak se naslađivaše i poravljaše". U ovom kanonu sve su pesme pokajnog karaktera sa rečima koje upućuju na put pokajanja i spasenja.

Evo samo nekih za primer: „Od kuda ću početi sa oplakivanjem dela moga grešnog života, šta li ću uzeti kao početak sadašnjem ridanju, Hriste? No ti kao milostiv daruj mi oproštaj grehova. Pohitaj žalosna dušo, zajedno sa telom tvojim, ispovedi se Tvorcu svih, okani se dosadašnjeg bezumlja i prinesi Bogu suze pokajanja. Iz raja Adam beše proteran, jer ne održa Tvoju jedinu zapovest Gospode. I ja stradam što uvek odbacujem spasonosne reči". Posle svakog tropara peva se „Pomiluj me Bože, pomliuj me"

PONEDELjAK

Pesma prva

Irmos, glas 6 - Pomoćnik i zaštitnik u spasenju beše mi Bog moj, koga ću proslaviti; Bog oca moga koga ću uznositi, jer se slavno proslavi.
Pomiluj me, Bože, pomiluj me (ovaj pripev peva se ispred svakog tropara pred kojim nema drugog pripeva i metaniše se).

Otkuda ću početi sa oplakivanjem dela moga grešnog života, što li ću uzeti kao početak sadašnjem ridanju, Hriste? No ti kao milostiv daruj mi oproštaj grehova.

Pohitaj, žalosna dušo, zajedno sa telom tvojim, ispovedi se Tvorcu svih, okani se dosadašnjeg bezumlja i prinesi Bogu suze pokajanja.

Podržavajući prestup prvo- stvorenog Adama, sagledah sebe odbačenu od Boga i večnoga carstva i sladosti zbog mojih grehova.

Teško meni, nesrećna dušo, što si se ugledala na Evu; videla si zlo i teško se izranjavala, dotakla si se drveta i bez straha okusila si zabranjeno jelo.

Mesto telesne Eve, beše mi u mislima Eva, u telu strasna pomisao beše mi slatka, ali uvek pijući gorki napitak.

Iz Edema Adam beše pravedno izgnan, jer ne održa Tvoju jedinu zapovest, Spasitelju. I ja stradam što uvek odbacujem spasonosne reči.

Trojičan - Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu - prevečna Trojice, kojoj se kao jednoj klanjamo, uzmi od mene teško breme grehova i kao milostiva daj mi suze smirenja.

Bogorodičan - Sada i svagda i u sve vekove. Amin - Bogorodice, nado i zaštitnice onih koji ti pevaju, uzmi od mene teško breme grehova i kao čista Vladičica primi mene koji se kajem

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Veliki kanon Svetoga Andreja Kritskog (na srpskom)

  • Šifra: 5007
  • Težina sa pakovanjem: 500.00 gr
  • Nagradni poeni: 9
  • Raspoloživost: Na stanju
  • 1.209,68 Din.
  • 800,00 Din.

  • Približna cena u Dolar: 7,75 $
    Približna cena u Euro: 6,40 €
  • Cena u nagradnim poenima: 900