Menu
Vaša korpa

Minijature srpskih manastira i crkava pogledajte klikom ovde!

Evagrije Pontijski i pravoslavna asketska tradicija otaca iz Gaze (Varsanufija Velikog, Jovana Proroka i avve Doroteja)

Evagrije Pontijski i pravoslavna asketska tradicija otaca iz Gaze (Varsanufija Velikog, Jovana Proroka i avve Doroteja)
"Kalenić" -40 %
Evagrije Pontijski i pravoslavna asketska tradicija otaca iz Gaze (Varsanufija Velikog, Jovana Proroka i avve Doroteja)

Na početku treba istaći da u savremenoj bogoslovskoj nauci ne postoji monografija koja se duboko i analitički bavi temom ovog doktorata. Ova disertacija je prva monografija koja ima za cilj da šire objasni vezu između asketskog učenja Evagrija Pontijskog i trojice Gaskih otaca iz VI veka Varsanufija Velikog1, Jovana Proroka i Avve Doroteja. Dosadašnji naučni radovi su obrađivali ovu temu samo površno. Zbog toga se u savremenoj bibliografiji javlja potreba za ovakvom disertacijom.

Kao što je poznato, Evagrije Pontijski i danas važi za osporavanog crkvenog pisca. Bio je prvi učeni Jelin koji se tokom IV veka zamonašio u egipatskoj pustinji. Takođe, bio je učenik velikih Kapadokijskih otaca i zaštitnik pravoslavnog učenja na Drugom vaseljenskom saboru u Konstantinopolju, ali i vatreni origenista. Bio je genijalan i plodonosan pisac i nadaleko poznat podvižnik. Podvizavao se u Egipatskoj pustinji od 383. godine do svog upokojenja, 400. godine. Bio je učenik Svetog Makarija Egipatskog i Svetog Makarija Aleksandrijca. Budući da se najpre podvizavao u Nitriji, potom u Kelijama i, na kraju, blizu Skita, stekao je veoma duboko iskustvo podvižničkog života tadašnjeg monapggva Egipatske pustinje.

Posle Evagrijevog upokojenja, neka njegova dela su bila osuđena saborskim odlukama, a kasnije je usledila i njegova lična osuda. Ti saborski osuđeni spisi su zbrisani sa prostora Pravoslavne Crkve, međutim, sačuvali su se kod antihalkidonaca posebno na sirijskom jeziku. Spisateljski trud Evagrija Pontijskog ipak nije ostao beskoristan, jer je Pravoslavna Crkva prepoznala mnoge elemente njegovog učenja kao dušekorisne. Zbog toga su neka njegova dela sačuvana pod imenom drugih pisaca, čija ličnost, što se tiče pravoslavnog učenja, nikada nije podlegala sumnji (npr. Svetog Nila Sinaita).


Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Dostava u Srbiji za pakete vrednosti preko 5000 dinara je besplatna.

Za vrednosti paketa ispod 5000 dinara, a težine do 20 kilograma, cena dostave je 220 din.

Dostava u bilo koju zemlju sveta  za pakete do 5 kilograma je 3000 dinara (25,18 €).

Ponuda se završava u:
Dan
Sat
Min
Sec
800,00 Din.
480,00 Din.
Cena u bodovima: 800
  • Stanje: Na stanju
  • Nagradni bodovi: 8
  • Šifra: 8406
  • Težina sa pakovanjem: 250.00 gr
  • Dimenzije: 23.00cm x 17.00cm x 0.00cm
Pogledano: 334
Na našoj intrnet prodavnici koristimo kolačiće. Oni su neophodni radi bolje funkcionalnosti i korišćenja našeg sajta, kao i radi analitike i oglašavanja. Više infomracija o korišćenju kolačića možete videti ovde . U slučaju da nastavite korićenje ovog sajta, smatramo da ste saglasni sa našim korišćenjem kolačića.