Menu
Vaša korpa

Minijature srpskih manastira i crkava pogledajte klikom ovde!

Uzvišenost sveštenosluženja

Uzvišenost sveštenosluženja
Uzvišenost sveštenosluženja

Setih se starih dana u poučih se u svim delima tvojim, Gospode (Ps.142,5). Jedan jerej Božiji, siromašan duhom, i bolešljiv telom (Ps.68,30), zbog nemoći prikovan uz odar, nevoljni usamljenik u svojoj keliji, provođaše besane noći, u kojima "se ispituje strpljenje stradalnika". Zaustavivši pažnju na rečima svetog Psalmopojca, on se prisetio nečeg iz svojih starih dana pre 33 godine, završavajući kurs u T. seminariji (1860. g.), bogoslovi (a i on, prijatelj njihov) su pisali sastav na temu:

"Sveštenstvo nije zanat, već dobrovoljno mučeništvo".


Ne može se on prisetiti kako je tada sebi rastumačio to pitanje. Međutim, na sramotu svoju, čini se da on tada nije shvatao i nije razumeo temu: on je rešio površinski, i bez razumevanja, budući da nije usrdno izučavao Reč Božiju (tj. svakodnevno zanimanje bogoljubaca - Ps.118,97), kao što ni svetootačke tvorevine (tj. skrivnicu Božanstvene premudrosti) uopšte nije čitao. Da li su i danas takvi mladići koji se vaspitavaju za dobro - bogoslovi (tj. budući sveštenici)? Da li oni iz detinjstva poznaju Sveštene spise (2.Tim.3,15)? Da li usrdno čitaju Svetu Bibliju, toliko neophodnu za njihov budući podvižnički život u sveštenstvu? Da li su upoznati sa delima svetih otaca?

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Dostava u Srbiji za pakete vrednosti preko 5000 dinara je besplatna.

Za vrednosti paketa ispod 5000 dinara, a težine do 20 kilograma, cena dostave je 220 din.

Dostava u bilo koju zemlju sveta  za pakete do 5 kilograma je 3000 dinara (25,18 €).

271,74 Din.
Cena u bodovima: 125
  • Stanje: Na stanju
  • Nagradni bodovi: 1
  • Šifra: 1258
  • Težina sa pakovanjem: 770.00 gr
  • Dimenzije: 24.00cm x 17.00cm x 2.00cm
Pogledano: 800
Na našoj intrnet prodavnici koristimo kolačiće. Oni su neophodni radi bolje funkcionalnosti i korišćenja našeg sajta, kao i radi analitike i oglašavanja. Više infomracija o korišćenju kolačića možete videti ovde . U slučaju da nastavite korićenje ovog sajta, smatramo da ste saglasni sa našim korišćenjem kolačića.