Menu
Vaša korpa

Minijature srpskih manastira i crkava pogledajte klikom ovde!

Crkva Svetog Nikole u Ramaći

Crkva Svetog Nikole u Ramaći
Crkva Svetog Nikole u Ramaći
Crkva Svetog Nikole u Ramaći
Crkva Svetog Nikole u Ramaći
Crkva Svetog Nikole u Ramaći

Maketa manastira je izrađena je od tvrdog gipsa, ručno obrađena i ručno  obojena. 
 

O crkvi

U selu Ramaća, na desetak kolometara od Stragara, nalazi se crkva posvećena svetom Konstantinu i Jeleni. Crkva datira sa kraja XIV veka.

Popisom iz devetnaestog veka, utvrđeno da je ova crkva poznatija po nazivu Kumanica i da se pominje u ''Krušecskom pomeniku'' iz petnaestog veka. Crkva se pominje i u spisima Sultana Sulejmana Veličanstvenog, kada su Turci u toku svog pohoda na Balkan, posetili i ovo mesto.

Sima Milosavljević Paštrmac preduzeo je veliku obnovu crkve 1836. godine i ona danas ima izgled iz tog perioda. Oblika je sažetog upisanog krsta, sa polukružno zasvedenim nišama i kupolom. Vitki tambur, sa spoljašnje strane oktogonalno rešen, u unutrašnjosti je polukružni i čini centralni, arhitektonski ukras objekta. Dve bočne niše, proskomidija i đakonikon, rešenu su na različite načine: proskomidija je polukružnog, a đakonikon kvadratnog oblika. Centralna, oltarska apsida je polukružna, dok je krov prekriven biber crepom. Sa zapadne strane je ozidana priprata, čiji su donji delovi izrađeni od lomljenog kamena, a gornji od složene, drvene, bondruk konstrukcije.

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Dostava u Srbiji za pakete vrednosti preko 5000 dinara je besplatna.

Za vrednosti paketa ispod 5000 dinara, a težine do 20 kilograma, cena dostave je 220 din.

Dostava u bilo koju zemlju sveta  za pakete do 5 kilograma je 3000 dinara (25,18 €).

1.050,00 Din.
Cena u bodovima: 1050
  • Stanje: Na stanju
  • Nagradni bodovi: 10
  • Šifra: 10859
  • Težina sa pakovanjem: 400.00 gr
  • Dimenzije: 11.00cm x 11.00cm x 6.00cm
Pogledano: 592
Na našoj intrnet prodavnici koristimo kolačiće. Oni su neophodni radi bolje funkcionalnosti i korišćenja našeg sajta, kao i radi analitike i oglašavanja. Više infomracija o korišćenju kolačića možete videti ovde . U slučaju da nastavite korićenje ovog sajta, smatramo da ste saglasni sa našim korišćenjem kolačića.