Menu
Vaša korpa

I nakon vanrednog stanja nastavljamo nesmetano da isporučujemo naručene pakete u Srbiju i sve zemlje sveta!

Senka Galilejca - Gerd Tajsen

Senka Galilejca - Gerd Tajsen
"Kalenić" Uskoro
Senka Galilejca - Gerd Tajsen

" ... Bio je to Isus, preobraženi Isus. Video sam ga samo jednom - sa gradskih zidina u Jerusalimu. Tada je visio mrtav na krstu. Ali sada je zračio životom, mirom i slobodom. Vladavina zveri je okončana! Probudio sam se, blažen i zbunjen...”

Gerd Tajsen razvija u pripovednom obliku sliku Isusa i njegovog vremena, koja odgovara stanju istraživanja, ali je razumljiva i u sadašnjosti. Odabrao je ovaj oblik, da bi saznanja i argumente približio čitaocima koji nemaju pristup istorijskim studijama. 

Sama priča je fiktivna: mladog Jevrejina, Andreja, Pilat uceni da prikuplja materijal o novim religijskim pokretima u Palestini. Pritom nailazi na Isusa. Putuje za njim i na osnovu priča o Isusu rekonstruiše priču o njemu. Na taj način se propopedanja i umeće Hristovo prikazuju iz perspektive jednog jevrejskog savremenika i pojašnjavaju u okviru religijskog i socijalnog sveta judaizma. Priča je oblikovana tako da su prikazani ne samo rezultati, već i proces istraživanja. 

Gerd Tajsen (Gerd Theissen) je profesor emeritus za predmet Novi Zavet na Uniperzitetu u Hajdelbergu.


PREDGOVOR AUTORA SRPSKOM IZDANjU 

Velika mi je radost što pišem predgovor za srpsko izdanje ove priče o Isusu. Stare Jugoslavije, posle sukoba i mnogo stradanja, više nema. Nove države i narodi pokazuju kako se, kroz mnoge poteškoće, korača putem u budućnost. Moja priča ima za cilj da Isusa smesti u njegovo sopstveno vreme i da učini vidljivim sukobe koje čitalac Biblije ne može tako jasno prepoznati, kao što to može istoričar, koji, na primer, poznaje istorijske spise Josifa Flavija. Ona takođe želi da oživi nade koje su živele u ljudima onoga vremena i žive dalje kod nas. 

Ovom pričom želim da pružim živu sliku Isusa svima koji nemaju vremena ili afiniteta da čitaju istorijska istraživanja. Ta slika sadrži najvažnije rezultate istraživanja o njemu.

Ovom pričom pak pre svega želim da stvorim spremnost za suočavanje sa Isusom i njegovom porukom, prvenstveno s njegovom vizijom da se sukobi mogu razrešavati bez nasilja, i s njegovom porukom koja je malim ljudima dala samopouzdanje sa kojim mogu koračati kroz život uzdignute glave. Priča pruža pozitivnu sliku judejstva, koje je bilo Isusova religija i u kojoj je on živeo i disao. Onaj ko je uspostavio pozitivan odnos sa Isusom, pa bio to i samo jedan distancirani odnos ljudskog poštovanja, on će takođe poštovati i voleti judejstvo. Jevreji su otkrili jednog i jedinog Boga u čije ime je Isus delovao. 

Sve što se govori o Isusu u ovoj knjizi nije izmišljeno. Sve se nalazi u Bibliji. Napomene upućuju na mesta u Novom zavetu gde se može čitati o tome. Međutim, likovi iz njegovog vremena koji govore o njemu su izmišljeni. Izmišljeni su glavni lik Andrej i rimski oficir koji mu komanduje. Izmišljeni likovi služe samo tome da osvetle istorijske sukobe njegovog vremena - sukobe koje su zaista postojali. I za njih su date napomene koje upućuju na mesta na kojima su u knjizi obrađena mesta iz (istorijskih) izvora ondašnjeg vremena. 

Knjiga sadrži i prepisku sa jednim prijateljski nastrojenim i kritički raspoloženim kolegom, koga sam nazvao Kracinger. Uvek iznova mi postavljaju pitanje: Ko se krije iza tog imena? To je kardinal Racinger koji je jednom, dok još nije postao papa, kritikovao moje teze. Jedan katolički kolega preuzeo je te teze i zbog toga dobio pismo iz Rima u kojem je traženo da objasni svoj postupak. Činjenica je da je Isusova slika koju ja skiciram drugačija od slike koju je papa Bendikt XVI na svoj način skicirao. Ona je čovečnija, prizemnija, više politička, socijalnija i više judejska. Ali ona sa svim hrišćanima (a takođe i s papom) deli ubeđenje da mi kroz Isusa možemo ostvariti kontakt sa Bogom i da kroz njega naš život biva duboko promenjen. 

Radujem se što se ova knjiga o Isusu objavljuje u Srbiji: to što Isus uvek iznova povezuje ljude sa svih strana sveta, svih nacija, crkava i konfesija, iskustvo je koje me čini srećnim.

Gerd Tajsen 
Hajdelberg, februar 2012. godine

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Dostava u Srbiji za pakete vrednosti preko 5000 dinara je besplatna.

Za vrednosti paketa ispod 5000 dinara, a težine do 20 kilograma, cena dostave je 220 din.

Dostava u bilo koju zemlju sveta  za pakete do 5 kilograma je 3000 dinara (25,18 €).

717,00 Din.
Cena u bodovima: 700
  • Stanje: Uskoro
  • Nagradni bodovi: 7
  • Šifra: 6612
  • Težina sa pakovanjem: 300.00 gr
  • Dimenzije: 0.00cm x 0.00cm x 0.00cm
Pogledano: 2599
Na našoj intrnet prodavnici koristimo kolačiće. Oni su neophodni radi bolje funkcionalnosti i korišćenja našeg sajta, kao i radi analitike i oglašavanja. Više infomracija o korišćenju kolačića možete videti ovde . U slučaju da nastavite korićenje ovog sajta, smatramo da ste saglasni sa našim korišćenjem kolačića.