• Dečanske i druge priče

Autor: arhimandrit Mr Aleksej Bogićević, Radmila Mišev

Pred nama su zapisi i sjećanja jedne povijesti o jednom vremenu koje teče, o zbivanjima koja se utkivaju u ljudske sudbine, prvenstveno na raspetim kosovsko-metohijskim prostorima, o ličnostima ugrađenim u naše pamćenje, koje nas oplemenjuju i čine sabornim bićima. Kojih tjelesno nema među nama, a koje su neprolazno prisutne kao graditeljska radost sretanja u Hristovoj ljubavi, usađene kako u vrijeme koje se njima ovjekovječuje. Tako i u svetinje koje su ih osveštale i obasjale vječnom svjetlošću.

I u nas njima oplođene i s njima sjedinjene jednom za svagda, nerazorivim blagodatnim tkanjem i vezama.

Kroz ove jednostavne i nenametljive „Dečanske i druge priče", ti likovi vaskrsavaju u nama, obdaruju nas sobom i svojim darovima, potvrđujući da je čovjek sabran u Bogu besmrtno biće prizvano da nosi svoj Krst, da djela djelo Gospodnje „do večera“ - to jest do kraja svoga života. Nastavljajući da ga djela i kada „premine", kako ovdje na zemlji tako i tamo u Carastvu Božijem, koji je u nama i sa nama, svojim nezalaznim Vijekom.

Naročito nas i lično miluju i ponovo raduju u ovoj knjizi opisani likovi ugrađeni u naše dane u živote Visokih Dečana, Pećke Patrijaršije, Manastira Deviča...

Kako zaboraviti lik o. Makarija?! Kao student provodio sam šezdesetih godina prošlog vijeka svoje ljetnje raspuste u Dečanima.
Zvao me o. Makarije „Bata Risto". Dao mi poslušanje vodiča i bibliotekara. Trudio sam se savjesno da sređujem manastirsku biblioteku. Plod tog sređivanja bio je i pronalazak rukopisa „Ispovijesti" velike podvižnice Stevke Đurčević (+1945), prognanice iz Vrake kod Skadra (1933/4.G.) zajedno sa njenim duhovnim ocem Episkopom skadarskim Viktorom Mihailovićem i oko tri stotine vračanskih porodica.

Odlomci iz ,,Ispovijesti“ ove rijetke podvižnice dvadesetog vijeka štampao je „Evanđelski neimar" u Krnjevu (1987.G.); izašli su i kao knjiga sa žitijem ove „jurodive" Hrista radi djevojke, poslednjeg svetog izdanka blagoslovenog Skadra grada, prestonice Svetog Jovana Vladimira, Vojislavljevića, Nemanjićkih savladara, do cara Dušana,

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Dečanske i druge priče

  • Šifra: 6834
  • Težina sa pakovanjem: 300.00 gr
  • Nagradni poeni: 5
  • Raspoloživost: Na stanju
  • 700,00 Din.

  • Približna cena u Dolar: 6,71 $
    Približna cena u Euro: 5,88 €
  • Cena u nagradnim poenima: 500

Tagovi: Dečanske, priče