Menu
Vaša korpa

Minijature srpskih manastira i crkava pogledajte klikom ovde!

Žena u svetlu Biblije i biblijskog vremena - Predrag Samardžić

Žena u svetlu Biblije i biblijskog vremena - Predrag Samardžić
Žena u svetlu Biblije i biblijskog vremena - Predrag Samardžić

U izdanju Eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske objavljena je knjiga Predraga Samardžića „Žena u svetlu Biblije i biblijskog vremena". Autor je profesor na Bogoslovskom fakultetu Svetog Save u Libertvilu, gdje predaje Sveto Pismo Staroga zavjeta, jevrejski, grčki i crkvenoslovenski jezik. Bogoslovsko obrazovanje je stekao u Bogosloviji Sveta Tri Jerarha u manastiru Krka, Bogoslovskom institutu Svetog Sergija u Parizu, Francuskoj biblijskoj i arheološkoj školi u Jerusalimu, na Jerusalimskom univerzitetu, a tema doktorske diser-tacije koju je odbranio uz mentorstvo Ep. Atanasija Jevtića bila je: „Mesijansko-sotiriološki karakter krštenja Hristovog.

Među razlozima za pisanje studije je bio i taj što se u posljednje vrijeme sve više i češće govori o „pravima žena", njihovoj „ugrože-nosti" u muškom svijetu i sličome, što sve Samarcić vidi kao pre-vashodno pagansko nasljeđe koje nikada nije ni iščezlo među ljudi-ma. Pitanje jednakosti muškarca i žene postavljano je onda i ondje gdje bi ponestajalo ili u potpunosti nestalo osjećaja pripadnosti Crkvi, gdje je u čovjeku i zajednici prevagnulo nepovjerenje u Boga i Crkvu. „Nismo li ovde", pita se on, „nadišli i sve moguće emancipa-cije za koje se neki još uvek bore, pri čemu obično iz neznanja, a ne-retko i iz ideoloških predrasuda, Crkvu okrivljuju za nejednakost muža i žene?" Za Crkvu je samo stavljanje toga pod znak pitanja zna-čilo direktno mešanje u Božanski poredak.

Jedna od osnovnih ideja autora u knjizi „Žena u svetlu Biblije i biblijskog vremena" je ideja jednakosti muškarca i žene, koju je do-nio Hristos. Sa Njegovim ovaploćenjem muška dominacija, egoizam, patrijarhalna moć i druge „prednosti" muškaraca karakteristične za judejsko-jelinsku civilizaciju su postale prošlost. Među najjas-nijim novozavjetnim porukama koje o tome govore su one Apostola Pavla, naročito riječi iz poslanice Galatima: Nema više Judejca ni Jelina, nema više roba ni slobodnoga, nema više muškog ni ženskog, jer ste vi svi jedan (čovjek) u Hristu Isusu (Gal. 3,28). Jednakost i jedinstvo muškaraca i žena ima svoju eshatološku dimenziju, a ličnost i uloga Bogorodice Marije za sve hrišćane je posrednik i molitveni prethodnik u učešću u ostvarivanoj eshatologiji i njenom projavljivanju. Jedan od osnovnih impulsa za nastanak ove knjige je bio i taj što je po autorovom mišljenju u pravoslavnoj bogoslovskoj misli malo pažnje bilo posvećivano Boogorodici, a time i temi žene.

To da su žene kao i muškarci dio Božijeg plana spasenja svijeta i čovjeka i da su vjerni slušaoci i svjedoci poruke Hristove kao i muškarci Samardžić pokazuje preko samih novozavjetnih tekstova i na osnovu njih objašnjava mjesto i ulogu žene u Bibliji. Najveći deo knjige je posvećen upravo obradi ove teme u poglavlju Mesto i uloga žene u osvit hrišćanstva, sa podnaslovima: „Apostol Pavle o ženi", „Žene u Jevanđeljima", „Žene koje su sledile Isusa", „Marta i Mari-ja", „Marija-Bogorodica" itd. U prvom delu knjige pak nalaze se poglavlja koja objašnjavaju civilizacijski kontekst koji je prethodio tome: Položaj žene u Judaizmu i Mesto i uloga žene u Grčko-rimskom svetu.

Svaka antropologija koja poziva na drugačije tumačenje od onog koji daje Crkva treba da bude preispitana od strane hrišćana, poruka je knjige, kao što to trebuju i sve ideologije „ženskih prava", jer Crkva ne nagomilava ideje i sisteme, nego se projavljuje kroz ličnost Bogočovjeka, i Božijeg čovjeka (čovjeka i žene), bivstvujućeg i djelatnog u svijetu, ovdje i sada. Obiman korpus korištene literature, kao i valjano naučno-istorijsko, arheografsko, kulturološko i lingvističko utemeljenje knjige, pored onog bogoslovskog, jasno potkrepljuju autorove teze i čini knjigu veoma uputnom za razumijevanje žene u svjetlu Biblije i biblijskog vremena.

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Dostava u Srbiji za pakete vrednosti preko 5000 dinara je besplatna.

Za vrednosti paketa ispod 5000 dinara, a težine do 20 kilograma, cena dostave je 220 din.

Dostava u bilo koju zemlju sveta  za pakete do 5 kilograma je 3000 dinara (25,18 €).

512,30 Din.
  • Stanje: Na stanju
  • Šifra: 500358
  • Težina sa pakovanjem: 380.00 gr
  • Dimenzije: 0.00cm x 0.00cm x 0.00cm
Pogledano: 2150
Na našoj intrnet prodavnici koristimo kolačiće. Oni su neophodni radi bolje funkcionalnosti i korišćenja našeg sajta, kao i radi analitike i oglašavanja. Više infomracija o korišćenju kolačića možete videti ovde . U slučaju da nastavite korićenje ovog sajta, smatramo da ste saglasni sa našim korišćenjem kolačića.