Menu
Vaša korpa

Minijature srpskih manastira i crkava pogledajte klikom ovde!

Knjiga o Blaženoj Kseniji Petrogradskoj

Knjiga o Blaženoj Kseniji Petrogradskoj
Knjiga o Blaženoj Kseniji Petrogradskoj

ХVIII veku, prestonica Ruske carevine sastojala se od dva dela. Jedan od njih, dvorski i paradin, nije opčinjavao samo prestoničke žitelje, nego i strance.

"Bila sam potpuno opčinjena zdaljima Sankt Peterburga, prekrasnim palatama i širokim ulicama", pisala je franuyeka umetnica Viže Lebren. "Lepotica Neva, svetla i prozirna, protiče kroz grad i potpuno je prekrivena raznim lađama koje neprekidno odlaze i dolaze i tako zadivljujuće oživljavaju ovaj prekrasni grad. Obala Neve je sva od granita, isto kao i mnogi kanali koji su, po naređenju Katarine Druge, prokopani unutar grada. Sa jedne strane reke nalaze se prekrasne zgrade Akademije umetnosti, Akademije nauka i mnoge druge, koje se odražavaju u vodi. Pričali su mi da ne postoji ništa lepše od izgleda ovih zdanja na mesečini - sva ona tada izgledaju kao drevni hramovi. I zaista, prema veličini svojih zgrada i prema nacionalnoj nošnji svoga naroda koja podseća na prošlost, Petrograd me prenosio u Agamemnonovo vreme". 

Postojao je, međutim, i drugi deo grada u koji nisu zalazili ne samo stranci, nego su ovde retko boravili čak i sami žitelji centra. Ovaj rejon nazivao se Petrogradskom zemljom. 

Pre samo nekoliko decenija, bio je to paradni i najlepši deo grada. Ovde se nalazio dvorac cara Petra, ovde su živeli znameniti ljudi. Međutim, počev od 30-tih godiia HVIII veka, kada je grad, trgujući sa Moskovom i sa središnjim oblastima Rusije, počeo da se širi prema Moskovskom putu, centar se premestio na Admiralska ostrva i najvažnije državne ustanove i plemićki dvorci počeli su da se raspoređuju na samom ostrvu i oko njega. Petrogradska zemlja, koja se nalazila usred finskog blata, bila je rekom odsečena od ovog centra i pretvorila se u periferiju. Plemstvo odlazi iz Petrogradske zemlje i ovde počinju da se nastanjuju sitni činovnici, trgovci i službenici vojnih ustanova. 
Bio je to najsiromašniji deo prestonice. 

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Dostava u Srbiji za pakete vrednosti preko 5000 dinara je besplatna.

Za vrednosti paketa ispod 5000 dinara, a težine do 20 kilograma, cena dostave je 220 din.

Dostava u bilo koju zemlju sveta  za pakete do 5 kilograma je 3000 dinara (25,18 €).

299,90 Din.
  • Stanje: Na stanju
  • Šifra: 1251258794
  • Težina sa pakovanjem: 200.00 gr
  • Dimenzije: 12.00cm x 20.00cm x 0.00cm
Pogledano: 723
Na našoj intrnet prodavnici koristimo kolačiće. Oni su neophodni radi bolje funkcionalnosti i korišćenja našeg sajta, kao i radi analitike i oglašavanja. Više infomracija o korišćenju kolačića možete videti ovde . U slučaju da nastavite korićenje ovog sajta, smatramo da ste saglasni sa našim korišćenjem kolačića.