Menu
Vaša korpa

Minijature srpskih manastira i crkava pogledajte klikom ovde!

Čitanka drugog srpskog ustanka

Čitanka drugog srpskog ustanka
Čitanka drugog srpskog ustanka
Čitanka drugog srpskog ustanka
Čitanka drugog srpskog ustanka
Čitanka drugog srpskog ustanka
Čitanka drugog srpskog ustanka
Čitanka drugog srpskog ustanka
Čitanka drugog srpskog ustanka
Čitanka drugog srpskog ustanka

Časopis sadrži 36 stranica srpske istorije povodom drugog srpskog ustanka i preko 100 članaka sa bogatim ilustracijama i rodoslovom Obrenovića. U centralnom delu nalazi se ilustrovani poster dimenzije 594x420 milimetara umetnika Paje Jovanović pod nazivim „Takovski ustanak“

Stvaranje moderne srpske države

Kraj XVIII i početak XIX veka predstavlja doba ratova i revolucija i označava se kao prelomni period u istoriji Evrope. Francuska buržoaska revolucija (1789) srušila je stari feudalni poredak i stvorila mogućnosti za novo društveno uređenje. U tom vremenu, na Balkanu izbija vekovima sakupljana duhovna i fizička snaga napaćenog srpskog naroda i počinje da ruši moćno Tursko carstvo.

Srbi su bili bez države od pada srpskih srednjovekovnih država sredinom 15. veka. Živeli su na prostorima tri države: Osmanskog carstva, Habzburške monarhije i Mletačke republike. Svi pokušaji Srba da stvore državu pre početka 19. veka, putem buna i ustanaka, i učešća u mnogim ratovima pomenutih zemalja, završili su se neuspešno. Period od 1804. do 1835. je izuzetno važan u stvaranju novovekovne srpske države. To je vreme borbe za oslobođenje od turskog ropstva i obnove nacionalne države i poznato je u evropskoj istoriji pod imenom Srpska revolucija.

Tako ju je nazvao Leopold Ranke, profesor berlinskog univerziteta, u istoimenoj knjizi objavljenoj u Berlinu 1925. godine.

Srpska revolucija je počela na Sretenje, 15. februara 1804. godine, kada je u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak; završena je na Đurđevdan, 5. maja 1835. godine kada je u Srbiji konačno ukinut feudalizam. Deli se na dva perioda: ratni (1804-1815) i mirnodopski (1815-1835). Prvi period u koji ulaze Prvi srpski ustanak, Haci-Prodanova buna i Drugi ustanak, predstavlja prvi srpskoturski rat u novom veku, a drugi, vreme uporne i vešte borbe za proširenje nacionalne slobode i ukidanje feudalnog poretka.

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Dostava u Srbiji za pakete vrednosti preko 5000 dinara je besplatna.

Za vrednosti paketa ispod 5000 dinara, a težine do 20 kilograma, cena dostave je 220 din.

Dostava u bilo koju zemlju sveta  za pakete do 5 kilograma je 3000 dinara (25,18 €).

199,99 Din.
  • Stanje: Na stanju
  • Šifra: 84545777
  • Težina sa pakovanjem: 100.00 gr
  • Dimenzije: 210.00cm x 297.00cm x 3.00cm
Pogledano: 2336
Na našoj intrnet prodavnici koristimo kolačiće. Oni su neophodni radi bolje funkcionalnosti i korišćenja našeg sajta, kao i radi analitike i oglašavanja. Više infomracija o korišćenju kolačića možete videti ovde . U slučaju da nastavite korićenje ovog sajta, smatramo da ste saglasni sa našim korišćenjem kolačića.